Onder een stolp

onder een stolpHet volgende zie ik als valkuil bij het bestuderen van de Cursus. We kunnen gefascineerd raken door het non-duale karakter van de Cursus. Ten opzichte van duale geloofssystemen heeft de non-duale visie ook een aantrekkelijke elegantie en eenvoud. Het “gevaar” bestaat dat we vanuit een nieuw concept gaan kijken naar de wereld zoals die zich aan ons voordoet. We zien dan daarin allerlei vormpjes en besluiten vanuit ons nieuwe non-duale geloof dat wat we zien (voelen en denken) niet waar is. We willen ons niet laten foppen door deze beelden en proberen onbewogen toe te kijken. Het volhouden van deze onbewogenheid noemen we dan ten onrechte het trainen van de denkgeest.

Dit kunnen we een tijdje volhouden. We denken dat we op de goede weg zijn omdat immers God, volgens sommige Cursus-leraren, ook niks weet en dus niks wil weten van die nare wereld. Nou, dan zal dit voor ons ook wel een goede houding zijn. Zo worden we toeschouwers van dat wat we nu beschouwen als ons schijnleven. Het volharden in deze houding waarbij we niet betrokken willen raken bij wat zich lijkt voort te doen wordt ons nieuwe ideaal en we kunnen zelfs gaan proberen anderen ervan te overtuigen hoe fijn het is om zo veilig van onderuit een stolp te leven. Gelukkig laat het leven ons niet met rust.

We kunnen trots zijn dat we niet meer onder de indruk raken van nare woorden van Trump en van huilende oorlogsslachtoffers op tv. Het gaat nu goed met ons, menen we. Op weg naar een serene stilte waar alles doorzien wordt als nep. Is dit realisatie? Is dit verlichting? Dan wordt ons eigen kind ernstig ziek. Of we worden verlaten door onze partner. De ellende komt echt dichtbij. Is dit de ultieme test om te kijken of we onze koele emotieloze toestand kunnen volhouden?

Gelukkig trekt de liefde zich hier niks van aan en zal ze in de spaarzame momenten van echte vergeving ons hart weer aanraken. Genoemde houding is niet inherent aan het gedachtengoed van de Cursus en de Cursus-student die uit ervaring weet dat hij of zij niet zo afstandelijk is geworden door de Cursus hoeft deze schoen niet aan te trekken. Voor mezelf geldt deze valkuil echter wel degelijk en hopelijk ben ik de enige en projecteer ik mijn eigen valkuil te lichtvaardig op wat ik bij andere studenten meen te zien gebeuren.

Training van de denkgeest is niet gelijk aan het aanhangen van een nieuw, dit keer non-duaal, geloof en dit concept met geweld op onze ervaringen proberen te duwen. De training bestaat in het van moment tot moment opmerken van elk voorval dat op ons pad komt. Dit ene voorval in dit ene moment hoeft vervolgens niet snel non-duaal weggeredeneerd te worden. Het plakken van zelfs een non-duaal etiket op een voorval is het beoordelen ervan. De werkboekles van vandaag vraagt ons om dit na te laten (243): Vandaag zal ik over geen enkel voorval een oordeel vellen. En lees eens verder in de les met in je achterhoofd  ons prachtige nieuwe non-duale denksysteem waarmee we alles proberen conceptueel te doorgronden: “Ik zal niet denken dat ik het geheel begrijp op basis van brokstukken van mijn waarneming, wat alles is wat ik kan zien”. Het is tijd om te vergeven. In elk klein moment dat we meemaken hebben we de keuze. Besluiten we ons ongenaakbaar op te stellen vanuit een nieuw geloof of openen we ons totaal voor de ervaring en trainen we onze denkgeest in elk moment door open te staan voor de betekenis die het Geheel (de eenheid, HG, liefde) eraan geeft? Durven we zo zonder het instrument van ons denken, onmiddellijk, te leven? Het is heerlijk om ontslag te nemen als je eigen leraar. Lees verder en juich met me mee met deze woorden:

Les 243

Vandaag zal ik over geen enkel voorval een oordeel vellen.

Ik zal vandaag eerlijk zijn met mezelf. Ik zal niet denken dat ik al weet wat mijn huidige begrip beslist nog steeds te boven gaat. Ik zal niet denken dat ik het geheel begrijp op basis van brokstukken van mijn waarneming, wat alles is wat ik kan zien. Vandaag erken ik dat dit zo is. En zo word ik ontlast van oordelen die ik niet vellen kan. Aldus bevrijd ik mezelf en dat waarnaar ik kijk, om in vrede te zijn zoals God ons geschapen heeft.

Vader, vandaag laat ik de schepping vrij om zichzelf te zijn. Ik eer al haar onderdelen, waarin ik inbegrepen ben. Wij zijn één omdat elk deel de herinnering van U bevat, en de waarheid wel als één in ieder van ons moet stralen.

Advertentie

3 gedachtes over “Onder een stolp

 1. Lies Ensing

  Wat een eerlijk en mooi woordgebruik. Ik zou willen dat ik door al mijn lezen en volgen van de cursus en lezingen en en enz. Helemaal helder en ondersteunend zou kunnen zijn. Het leven met al zn mysterie over zag en met vertrouwen als basis en inspiratie van de H Geest gewoon leefde.

  Ik ben een aardig mens zit in een proces van verandering maar het schiet niet op . Ik ben nu een jaar met pensioen en wil(de) ook tijd nemen voor mijn persoontje .Daar bedoel ik mee niet alleen maar actie en achter uitjes aan maar met vertrouwen van H Geest worden .. wie ik ben . Heel geregeld valt het mij niet mee en ben ik behoorlijk aan de verkeerde kant met mijn keuzemaker.

  Maar als ik wel voor vrede liefde vergeving ga voel ik mij ook heel vaak overlopen en kleurloos .

  Hoe doen jullie het toch allemaal ?

  Ik voel mij iedere keer maar weer door dobberend en geen stap verder.

  Alleen maar dit mag dan geen eenzaam heten ??

  Ieder gewoon een warme ECIW groet, Lies

  Like

  1. cleanducky

   Ha Lies, dank voor je eerlijke reactie. Het is lastig om in een paar woorden aan te geven hoe je je ‘sneller beter’ kunt voelen. Je staat niet alleen in deze hartekreet. Zonder ooit beschuldigend te worden is de Cursus duidelijk over ons ongeduld en onze onvrede. Ze wijst er op dat we ons slachtoffer voelen van een ongewenste situatie maar dat dit niet zo is. Dit is een ingang. Onbewust projecteren we zelf de onplezierige toestanden. Dit dienen we onder leiding van de Heilige Geest steeds beter in de gaten te krijgen en te vergeven. Vanuit je kleine zelf kan en hoef je niks te doen. Hij zal je leiden, als je durft los te laten en te vertrouwen. Houd moed Lies!

   Simon

   Like

 2. Ils

  Dank Simon,

  Ik VerTrouw!
  Simon , Hoe zit het met de intelligentie van de cursus? Hiermee bedoel ik al onze IQ verschil?
  Ik meen een praktijk mens te zijn, ben wel heel breed geïnteresseerd. Voel mij dyslexies kom anders uit mijn woorden. Lees veel , volg veel info en lezingen . en meen dan ook nog weinig te onthouden door !Q of ouderdom .. Mag ik mee redeneren??
  Warme ECIW groet, Lies

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s