De angst voor verlossing

Dit is voor mij één van de meest wonderlijke wijsheden van de Cursus. Voor verlossing kun je ook liefde lezen. Angst voor liefde. De meeste mensen verklaren je voor gek als je het hier over hebt. We zoeken toch juist liefde? Nee en ja. Ons ego zegt nee. Het is bang voor de liefde. Het wil zich ‘ik’, afgescheiden en speciaal voelen. Daarom smult het van oordeel, aanval en verdediging. Maar ook van genot. We hebben geen contact meer met die angst van het ego voor God. Angst voor de eenheid. We hebben er geen oog meer voor dat de illusie van een uiterlijke wereld (met daarin andere mensen en ons lichaam) juist hiertoe geprojecteerd is. Om die angst voor oplossen in liefde niet te hoeven beseffen. Daarom moest de onschuldige Zoon van God gekruisigd worden. Liever geloven in de pijn van de nagels door mijn polsen en enkels, liever geloven in de dood van het lichaam dan in het eeuwige leven. In de opstanding.

Maar ik zei ‘nee en ja’. En dat ‘ja’ is die zachte Stem van binnen die weet dat er niks te vrezen valt van God. Het is het ‘ja’ van ‘Ik ben er altijd voor jou’. ‘Ik ben de liefde die jij ook bent. Kom maar. Vertrouw me maar. Overgave betekent geen dood maar vrede’.

Fijn dat je nog niet afgehaakt bent. Want velen vinden dit zware kost en onnodige theorie. Maar dat is niet zo. Het is de reden waarom je blijft geloven in lijden. In slachtofferschap. De angst voor liefde maakt dat het lijden aan me lijkt te kleven. Onbewust zijn we bang voor wat er gebeurt als we naar de Stem luisteren en onze investering in de projecties van het ego opgeven. Ik merk dat het voor mij essentieel is om hier oog voor te hebben of steeds meer oog voor te krijgen. Want precies dáárom ligt de sleutel van verlossing in het zien van onze gehechtheid aan slachtofferschap. En dat ‘zien’ kunnen we niet vanuit ons ego. Daar hebben we de Heilige Geest voor nodig. Want we durven ons geloof in de illusie alleen te ontmaskeren als we vertrouwen dat Hij ons liefdevol opvangt als we ons overgeven aan Hem.

WB280: Kan ik beperkingen opleggen aan Gods Zoon, wiens Vader gewild heeft dat
hij onbeperkt is en dat hij in vrijheid en in liefde is zoals Hijzelf?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s