Goddelijke muziek

We ervaren dikwijls weinig keuze in wat ons overkomt. De stress van een drukke dag hangt als een zware wolk om ons heen. De sfeer van een nare relatie kleeft aan je vast. Lichamelijke klachten overkomen je gewoon. Je wordt gekweld door zelfkritiek. Je maakt je zorgen en voelt je bedrukt. En ga zo maar even door. De Cursus noemt dit slachtofferschap. We voelen ons het slachtoffer van zaken die we niet onder controle hebben. Die buiten onze macht liggen. En dat kan ons knap moedeloos maken.

En het helpt ook niet echt mee als je in de Cursus leest dat je hier zelf voor zou kiezen. Projectie, ammehoela. Het lukt me gewoon niet om anders te kiezen. Nu ga ik me hier ook nog eens schuldig over voelen. Allemaal ego, ik weet het maar ik kan niet anders.

En toch. Ik heb gemerkt dat vertrouwen op de Cursus simpelweg oefening vergt. Non-duale puristen vegen hier de vloer mee aan. ‘Je bent al Liefde en er is geen weg’. Klopt helemaal maar het helpt je niet verder. Je ziet het nu eenmaal niet. En hoe raar het ook klinkt; je moet trainen. De macht van de ego-gewoonte om jezelf slachtoffer te voelen is ogenschijnlijk heel sterk. Dat geloof je tenminste. Zelf kom je niet verder. Maar je kunt leren om je te laten helpen. Door de Heilige Geest. Die doet niets liever. Het is Zijn dagtaak. Maar hoe dan?
Met geduld, liefde en volhouden. Het helpt mij om eerst de negatieve gedachten en gevoelens aandacht te geven. Laat ze maar gewoon helemaal echt zijn. Voel het in je lijf. En herhaal dan zachtjes de Werkboekles in je hoofd. En merk maar eerlijk op dat deze tekst mijlenver van je ervaring lijkt af te staan. Ga er niet mee werken. Ga er niet mee knokken tegen je rot gevoel. Neem dat nare gevoel maar even niet meer zo serieus. Verwacht daar maar niets meer van. Je wil gewoon nu naar een andere Stem luisteren, ook al geloof je Deze nu nog helemaal niet.

Laat de Werkboekles klinken als een zacht muziekje. Niet om het geschreeuw van het ego te overstemmen. Nee, omdat je van deze muziek houdt. Omdat het aangenaam is om naar te luisteren. Herhaal de les niet driftig. Niet ongeduldig. Verwacht geen spectaculaire dingen in je lijf. Neem de tijd. Het is geen truc maar een zacht liedje van Liefde. En laat je maar gewoon wiegen. Doelloos. Liefdevol.

WB 287: Mijn doel bent U, mijn Vader. U alleen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s