Met je poten in de modder

De metafysica van de Cursus laat er geen twijfel over bestaan. Onze ellende is ingebeeld. Een truc van het ego, geworteld in schuldgevoel en angst. Slachtofferschap om ons afgescheiden te voelen van de Liefde. En dan kijk je naar het journaal. Bomaanslag, neergestort vliegtuig en neergestoken mensen in Israel. Laat ik voor mezelf spreken. Ik moet oppassen. Oppassen dat ik de Cursus niet gebruik als een stevige borrel. Om mezelf te benevelen met mooie passages over vrede en geluk. Ken Wapnick zegt het zo treffend: “Therefore, before you can truly see holiness around you, you first must realize how angry, despairing and upset you are by what goes on in the world’.

Dus als ik beelden zie van een vader die het lichaampje van zijn geknakte dochtertje draagt dan mag ik huilen. Dan mag ik zijn verdriet voelen. Ik mag, nee moet, meevoelen met vluchtelingen. Met nabestaanden. En zo ‘buiten’, zo ‘binnen’. Transformatie is in mijn ervaring onmogelijk zonder eerst de gevoelens aan te gaan. Ze in al hun nepheid totaal echt te laten zijn. Totaal. Met je poten in de modder. Dan pas heb je iets aan te bieden op het altaar en weet je dat je het zelf niet kunt. Je geeft het op en richt je ogen op Hem. Dan pas kan het verscheurde lichaam brood des levens worden. Dan pas verandert bloed in wijn. Echte vergeving, een echt wonder.

WB291: De visie van Christus kijkt vandaag met mijn ogen. Zijn blik laat me zien dat alles vergeven en in vrede is, en biedt deze zelfde visie aan de wereld aan. En ik neem deze visie aan in haar naam, zowel voor mezelf als voor de wereld. Wat een lieflijkheid zien we vandaag! Wat een heiligheid zien we om ons heen! En het is ons gegeven in te zien dat het een heiligheid is waarin wij delen: het is de Heiligheid van God Zelf.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s