Klassiek geweld

Gisteravond werd de Messiah van Handel uitgevoerd door het Oratoriumkoor Heiloo in de fraaie Cultuurkoepel. M’n lieve partner Eva zingt mee dus ik was van de partij. Het werd een indrukwekkende uitvoering bedoeld als een lofzang aan God. Het ontzag voor Zijn macht en liefde klinkt door in de muziek en bereikt een hoogtepunt in het indrukwekkende ‘Halleluja’. Ik merkte echter dat ik met regelmaat bleef haken aan de tekst. ‘Door Zijn striemen worden wij genezen. Voor de zonden van uw volk werd Hij geslagen.’ Het bereikte voor mij een dieptepunt toen de tenor op indrukwekkende en dreigende manier over tegenstanders van God zong:’ Hij die woont in de hemel zal hen uitlachen, de Heer zal met hen spotten. gij zult hen breken met een ijzeren staaf; gij zult hen in stukken slaan als een aarden kruik’. Dit beeld kwam me bekend voor. Ongelovigen die moeten sterven, mensen die dit nastreven en zich er zelfs in verheugen. ‘Alleluja, het koninkrijk van deze wereld is het koninkrijk geworden van onze Heer en Zijn Christus’. Tja.

Ik hoorde geen lofzang op God maar de agressie van het ego. Macht, daders, wraak, bloedvergieten en stukslaan van lichamen van tegenstanders. Lees dan eens met me mee in WB 325: ‘wat ik zie weerspiegelt een proces in mijn denkgeest, dat begint met mijn idee van wat ik wil. Van daaruit bedenkt de denkgeest een beeld van wat hij verlangt, van waarde acht en daarom probeert te vinden. Deze beelden worden dan naar buiten geprojecteerd, gezien, als werkelijk beschouwd en als eigendom bewaakt.’

Herkenbaar. Ik had een les te leren en bracht de wraaklust die ik hoorde in de muziek, de beelden van terroristische aanslagen gedaan in de naam van God en mijn eigen oordelen over dit alles naar Hem. Heer, zie ons aan. Zie hoe we projecties maken van schuld en wraak en hoe deze het Licht verduisteren waar we zo intens naar verlangen. Leer ons dat Uw Liefde niet geboren wordt uit bloedvergieten. Help ons om het juiste te vragen aan Uw; geen wraak maar het verwijderen van wraakgedachten uit onze denkgeest. Dank U dat U Liefde bent en dat U ons allemaal gemaakt hebt naar Uw evenbeeld.

WB325: Onze Vader, Uw ideeën weerspiegelen de waarheid, en de mijne brengen los van die van U alleen maar dromen voort. Laat me zien wat alleen de Uwe weerspiegelen, want die en die alleen bepalen de waarheid.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s