Wie horen wil zal voelen

De Cursus doet stevige uitspraken. Hoewel het leersysteem van een bovenaardse wijsheid getuigt is van een rustige opbouw nauwelijks sprake. Ze valt direct met de deur in huis met zinnen als ‘niets werkelijks kan bedreigd worden’. Wij zien overal bedreigingen dus wie iets verder kijkt dan zijn of haar neus lang is zou zich direct te pletter moeten schrikken. Bij de Werkboeklessen gaat het er ook niet bepaald zachtzinnig aan toe. Les 1: ‘Niets wat ik deze kamer [in deze straat, uit dit raam, op deze plek] zie betekent iets.’ Dat is nog eens een lekkere binnenkomer.

Wel heerlijke materie om mee aan de slag te gaan. De Cursus vraagt slechts een open houding, geen blind geloof. Ze stelt dat ze geen nieuwe universele theologie wil brengen maar wel een universele ervaring en dat is prettig. We hoeven haar niet te geloven op haar mooie blauwe omslag. Wat we wel mogen doen is het gewoon eens overwegen en de Werkboeklessen doen. Inzicht uit het Tekstboek en ervaring die we mogen opdoen met de Werkboeklessen gaan hand in hand. Ze versterken elkaar en vullen elkaar aan, een Goddelijke synergie. WB327 zegt het ook zo mooi: ‘Er wordt mij niet gevraagd om verlossing aan te nemen op grond van een ongefundeerd geloof. Want God heeft beloofd dat Hij mijn roep zal horen en mij Zelf antwoord geven. Laat me slechts op grond van mijn ervaring leren dat dit waar is, en vertrouwen in Hem zal zeker tot me komen.’

Voor mij blijft ‘eerlijkheid’ een belangrijk thema. Geloof ik de waarheid van de Cursus slechts of ervaar ik het echt? Sta jezelf toe dingen niet direct te zien en ga met je vragen, verontwaardiging, angst en boosheid naar Hem. Ons oude Bijbeltje zei het weliswaar wat moralistisch maar ook heel mooi: belijd je zonden en Hij is getrouw om deze te vergeven. Vrij vertaald richting de Cursus: geef eerlijk toe hoezeer je overtuigd bent van je gevoel van afscheiding, breng het bij de Liefde en ervaar het wonder van vergeving.

WB327: Vader, ik dank U dat Uw beloften in mijn ervaring altijd zullen worden ingelost, als ik ze maar uitprobeer. Laat me daarom proberen ze te beproeven en ze niet te beoordelen. Uw Woord is één met U. U schenkt de middelen waardoor overtuiging komt en de zekerheid van Uw blijvende Liefde eindelijk wordt verworven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s