De juiste vraag

Ik zal ontvangen wat ik maar vraag. Erg toepasselijke les op pakjesavond; ik zal hem maar niet laten lezen aan m’n jongste dochter 😉. Maar zonder dollen. De les stelt dat we onbewust vragen om pijn. Dat herkennen we niet zo gemakkelijk. We hebben de neiging om dit te ontkennen en te zeggen dat we juist om liefde vragen. Dat doen we ook ten diepste maar we zoeken het in een richting die juist pijn oplevert. Deze richting noemt de Cursus de ‘speciale liefdesrelatie’. Die speciale andere persoon, dat perfecte en gezonde lichaam, de zonnige vakantie en het lang verwachte pensioen: allemaal voorbeelden van die speciale liefdesrelatie. Daar verwachten we geluk van. De ogenschijnlijke tegenhanger, de speciale haatrelatie, proberen we juist te ontlopen. Voorbeelden kun je zelf wel bedenken.

Is dit zo erg, moeten we ons hier schuldig over voelen? Natuurlijk niet, dat zou het ego wel willen. Het vormt prachtig lesmateriaal. In speciale liefdesrelaties en -haatrelaties zoeken en vinden we bewijzen van ons geloof in afgescheidenheid want situaties in de denkbeeldige buitenwereld lijken ons pijn te kunnen doen of juist een kick te kunnen geven. Zo bezien krijgen we wat we vragen maar niet waar we ten diepste naar terug verlangen; onvoorwaardelijke liefde en eenheid.

Waarom zijn we dan zo druk met deze speciale relaties? Omdat we even ‘vergeten’ zijn waar we die echte onvoorwaardelijke Liefde kunnen vinden. Deze liefde betreft geen uitwisseling van knuffels en cadeautjes tussen twee denkbeeldig afgescheiden personen of wezens waaronder Sinterklaas of de klassieke God uit de Bijbel. Deze Liefde hoeft niet gekregen te worden maar kan wel ervaren worden omdat je deze allang bent. Deze Liefde lijkt ons echter zo overweldigend omdat denkbeeldige grenzen hier vervagen. Daarom hebben we er armzalige projecties voor in de plaats bedacht, als uitvlucht. Als we ons openstellen voor deze liefde, door te vergeven, dan ontvangen we deze zo zeker als God. We moeten alleen de juiste vraag stellen: Lieve Heer, mijn Heilige oorsprong, wilt u me laten zien dat ik liefde ben?

WB339: Vader, dit is Uw dag. Het is een dag waarop ik niets op mezelf wil doen, maar Uw Stem wil horen bij al wat ik doe; en waarop ik alleen vraag om wat U me biedt, en alleen de Gedachten accepteer die U met mij deelt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s