Sleutel tot geluk

image

Wil je liever gelijk hebben of gelukkig zijn?

Wat een machtige sleutel tot geluk wordt je hier aangeboden! Maar hoe kun je deze sleutel in de praktijk echt gebruiken? Ik heb gemerkt dat de kracht van deze cursus-wijsheid enorm vrijkomt als je heel goed aandacht besteedt aan je gevoel. Hieronder zal ik aangeven hoe je dit in de praktijk handen en voeten kunt geven.

Stel je eens voor dat je vindt dat iemand jou in het verleden op een totaal verkeerde manier behandeld heeft. Hij of zij heeft jou onrecht aangedaan. Laat me het illustreren met een voorbeeld. Je hebt keihard gewerkt en aan het einde van het jaar heb je traditiegetrouw een beoordelingsgesprek. Je leidinggevende geeft nauwelijks aandacht aan al jouw inspanningen en wijst op één lullig detail dat wel iets beter zou kunnen. Op grond hiervan krijg je geen salarisverhoging voor het komende jaar. Je bent woest, verdrietig en teleurgesteld. Je denkt dat het helpt om op zoek te gaan naar medestanders en je vertelt je verhaal aan een paar collega’s. Die zijn het helemaal met je eens. Ze vinden het belachelijk dat jouw inspanningen niet gezien worden en vinden dat je alle recht hebt om kwaad te zijn. Je voelt je hierdoor gesterkt in je kwaadheid. ‘Zie je wel, ik heb gelijk!’

Eerst de bekende disclaimer. Moet je dan gewoon alles maar slikken? Nee hoor, je kunt gewoon aangeven dat je het jammer vindt dat je inspanningen zo weinig gewaardeerd worden en zeggen dat je teleurgesteld bent dat je geen salarisverhoging krijgt. In het uiterste geval kun je zelfs een andere baan zoeken. Niks mis mee.

Maar het gaat om de intentie van je woede; waartoe ben je zo kwaad? Eerst maar eens wat cursus-metafysica erop los laten. Je wilt graag geloven dat een slechte boze buitenwereld (je baas) jou iets aandoet waardoor je ongelukkig wordt. Je gelooft dat je het onschuldige slachtoffer bent. De cursus wijst erop dat je je bedient van projecties. Je hebt van je baas een afgod gemaakt die je aanbidt. Je smeekt om goedkeuring (lovende woorden en geld) en je vreest straf. De cursus wijst er vervolgens op dat deze projectie teruggaat op de manier waarop je God ziet. Je smeekt om zijn liefde en vreest zijn doodstraf. Deze houding die je, gewoonlijk onbewust, aanneemt tegenover God komt voort uit je illusie dat je jezelf hebt los gedacht van God, van de Liefde die je bent. ‘Oeps, verrek, hier ben ik.. Ik besta en heb me weten los te rukken uit de eenheid, uit God, uit Liefde. Die zal me willen terugpakken, terug slurpen in de eenheid, in de dood!’ Je smeekt om liefde zodat je mag blijven bestaan en hoopt toch maar zo dat God je niet zal straffen. En dit projecteer je op een zogenaamde buitenwereld, die zich overigens gewoon lekker in je denkgeest bevindt. Het ego projecteert andere mensen als afgoden die je moet aanbidden om hun goedkeuring te krijgen en hun afkeuring te voorkomen. En jij identificeert je voor de gelegenheid met je afgod-baas die je deze rol toedicht.

Do you get the picture? Maar nu de uitweg. Want zelfs als je dit hele verhaal hebt begrepen dan lost het gewoonlijk wel iéts op maar niet alles. Je snapt ondertussen wel dat ‘vergeving’ de uitweg is maar dit gebeurt toch vaak onvolledig en de boosheid en angst blijven door-etteren. Een handig hulpmiddel is je gevoel en de bereidheid om echt lief te zijn voor jezelf. Want neem nu eens die vervelende persoon (de baas in mijn voorbeeld) in gedachten, EN VOEL! Voel wat je haat en angst met je doen. Maak heel diep contact met de verkramping die je ervaart. Waar zit het in je lijf? In je keel? In je schouders, hart borstkas, hoofd? Voel hoe je boosheid jouw illusie van ‘ik versus de boze buitenwereld’ versterkt. Voel zo diep mogelijk die kramp, die afgescheidenheid. Een harde ego-stem binnenin je roept dat je gelijk hebt. Dat anderen dat tenslotte ook vinden. Maar zie wat dit je brengt en vraag je af of je gelijk wilt hebben of vrede wilt ervaren. Zie je weerstand tegen het loslaten van je boosheid. Zie dat je hier heftig tegen protesteert maar voel toch ook direct wat het met je doet.

En dan kies je ervoor om het aan God te geven. Je verrekt het gewoon om in de kramp te blijven hangen en geef je hele pak kramp en boosheid aan God omdat je vrede wilt ervaren. Voel wat je stille gebed en overgave met je doen. Merk dat het haast ongepast voelt om NIET in de boosheid te blijven hangen, maar toch laat je deze los.  Ondanks het feit dat je hoofd en collega’s zeggen dat je terecht kwaad bent. Je wilt de kramp gewoonweg niet langer dus je laat je boosheid los.  Zucht eens diep en kies voor jeZelf. Kies voor de Liefde die je bent. En de opluchting en vrede die je ervaart is het wonder dat je zoekt. God zij gezegend.

Lieve groet,

Simon

PS: als je hulp zoekt om problemen waar je mee worstelt op deze manier te ontrafelen en daadwerkelijk aan te pakken dan bied ik je hierbij ondersteuning tegen een geringe vergoeding. Zie het Contact-formulier op http://www.eciwcoach.com
Wil je liever gelijk hebben of gelukkig zijn?

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s