Piekeren over de toekomst

Risks Ahead

 

Gisteren was ik bij een haptotherapeut. Terwijl ik op de behandeltafel lig, glijden haar handen onderzoekend over mijn nek en schouderspieren. ‘Wat houd je vast?’, vraagt ze. Ze gebruikt een aardige metafoor. Ik zou teveel dingen meedragen in mijn rugzak. Langzaam zie ik het verband. In mijn beleving komen er veel dingen op me af. Druk op het werk, een komende verhuizing en zelfs de vakantie over een week voelt als een project dat voorbereiding behoeft. Ik krijg een beetje zicht op m’n neiging om te plannen en te beheersen.
Het is haast eng hoe direct ik vandaag word aangesproken door werkboekles 135:

Als ik me verdedig, word ik aangevallen.

Ik blijk me letterlijk onbewust schrap te zetten voor de verbeelde toekomst. Mijn spieren verkrampen als voorbereiding op gevaar dat ik meen te zien en dat overwonnen zou moeten worden. De les van vandaag legt de onbewuste vooronderstelling bloot die aan alles vooraf gaat. Ik meen dat ik een lichaam ben. En dat mag ik dan ruim zien; ik geloof dat ik een afgescheiden ikje ben dat bedreigd kan worden. Die bedreiging vindt natuurlijk in de denkbeeldige toekomst plaats. Mentaal bereid ik me op die bedreiging voor en ik vertrouw daarbij op mijn ervaringen. Natuurlijk is het maken van plannen in onze illusoire wereld een neutraal iets, zoals alles. Maar voor mij zit er meer achter. Ik merk nu dat ik een denkbeeldige identiteit, mijn ingebeelde ik, probeer te beschermen. Er is in feite sprake van een identiteitscrisis. Ik ben vergeten wie ik ben. Dat ik een Zoon van God ben, Liefde die geen verdediging nodig heeft.

Iets duidelijker zie ik nu de angst die onder de neiging om de toekomst te willen beheersen schuil gaat. Ach Jezus, zie mijn angst en gespannenheid die schuil gaan onder mijn plannen maken. Heer, sla uw arm om me heen zodat ik er samen naar U naar durf te kijken en te zien waartoe ik dit doe. Leer me vertrouwen op Uw Liefde, vertrouwen-nu. Dank U.

Advertentie

Een gedachte over “Piekeren over de toekomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s