In Uw handen beveel ik mijn geest

en-hij-zag-dat-het-goed-was

Johannes 3:16

 Want alzo heeft God de wereld liefgehad, dat hij zijnen eengeboren Zoon gegeven heeft, opdat allen, die in hem geloven, niet verloren gaan, maar het eeuwige leven hebben.

Stel je voor dat God speelt. Vanuit de eenheid maakt hij de wereld, tijd, ruimte en mensen. Alle scheppingen zijn neutraal en zonder enige betekenis. God heeft ze zelf alle betekenis gegeven die ze voor Hem hebben. Hij speelt verder en verkiest de schepping serieus te nemen, te eten van de boom van kennis van goed en kwaad, alles te benoemen en te oordelen. God besluit sommige dingen mooi te vinden en andere lelijk, sommige dingen goed en sommige kwaad. De bijbehorende emoties stromen door Zijn bewustzijn zonder dit in het minst te beroeren.

Maar er wordt even niet gelachen om deze denkbeeldige wereld. God wil voelen en hij voelt. Hij wil de hemel verduisteren en het zonlicht buitensluiten. Hij wil roepen van het kruis van de denkbeeldige boze wereld: “Mijn God, mijn God; waarom hebt U mij verlaten”.

Wij zijn deze God, deze Heilige Geest. Wij maken nu, zoals toen, zoals later de illusie van de wereld waarin we denken te leren. Waartoe? Om te spelen en te voelen. Om de droom te dromen waarin we gedood kunnen worden en kunnen doden. Om het spel van denkbeeldige afgescheidenheid te kunnen spelen. Vanuit pure liefdevolle speelsheid.

En vanuit de donkerste duisternis van deze wereld, vanuit oorlogen en pijn, mogen we weer naar dat kruis kijken om ons te herinneren. Herinneren dat we geen lichaam zijn en niet aan een kruis hangen. Dat wij dat licht van God zijn, de Zoon. En als we niet de illusie, maar wel Hem geloven, dan vervliegt de illusie van afgescheidenheid. Slechts die ene roep is nodig: “Vader in Uw handen beveel ik mijn geest” en dan blijkt dat de donkere wolken nooit bestaan hebben. Dat de hemel opengaat en een Stem klinkt en afdaalt gelijk een duif die bevestigt: “Deze is Mijn Zoon, Mijn geliefde in wie Ik mijn welbehagen heb”.

Allen die in Hem geloven hoeven niet te menen dat ze verloren gaan maar ze mogen ervaren dat ze Liefde zijn en eeuwig leven hebben. Besef dat Jij het Zelf bent, Heilige Geest, Zoon van God, die vandaag door de ogen van het lichaam kijkt (WB 295).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s