Leven naar Zijn Wil

jesaja over liefdeMag je seks hebben voor het huwelijk? Geloof je in de hemel en de hel? Zijn homoseksualiteit en masturbatie tegen de wil van God? Dit zijn enkele van de vragen die gesteld werden aan Christenen in het tv-programma “Mag ik je wat vragen” dat ik gisteravond bekeek. Ik werd geraakt door de openheid en eerlijkheid van de geïnterviewden. Hier zaten jonge en oudere mensen die net als wij zoeken naar een juiste levenshouding en beseffen dat de ik-gerichtheid die we normaal vinden niet het geluk biedt dat we zoeken. Deze mensen zoeken in de Bijbel naar antwoorden op levensvragen zoals wij dat doen in de Cursus. We zoeken naar houvast. Geconfronteerd met onze dagelijkse problemen willen we simpelweg weten wat we moeten doen en we hebben sterk de indruk dat Bijbel of Cursus ons hierin kunnen helpen. En dat voelen we goed aan. Beide boeken wijzen ons op een Bron van wijsheid en liefde waar we uit kunnen putten en die ons kan leiden op Zijn weg.

Bij de zoektocht maken we, als we niet opletten, telkens weer dezelfde vergissing. We gaan op zoek naar Zijn wil met een verkeerd instrument namelijk met ons beperkte verstand. Met ons denkvermogen gaan we de voor ons belangrijke boeken bestuderen en op zoek naar gedragsregels. Ten diepste zijn we op zoek naar liefde en helaas is ons verstand niet zo’n handig instrument om liefde te ontdekken. Vergelijk het met een situatie waarbij je op een marktplein gaat staan met om je nek een bord met daarop de tekst “wie geeft me een liefdevolle hug?” terwijl je in beide handen scalpels vasthoudt om degene die zijn liefde wil tonen te ontleden op zoek naar zijn of haar liefde. De mes van ons verstand is niet het instrument om liefde uit te nodigen en Zijn wil te vinden. Ik besef dat ik het wat overdreven “scherp” stel, maar zo is het wel.

Denken over Zijn Wil is denken over liefde en dit kan lieden van verwarring tot verwarring. Ik moet het nog preciezer uitdrukken. Ons verstand, de messen in onze handen, zijn in feite neutraal en ongevaarlijk maar vanuit ons geloof in afscheiding gebruiken wij ze op een wijze die dat zelfde geloof slechts steviger in het zadel helpt. Om ons bijgeloof van afscheiding te verstevigen hebben we de eenheid in stukjes gesneden en God en de ander buiten ons geplaatst. Zoeken naar Zijn Wil wordt hiermee het zoeken naar een wil die we niet meer herkennen als de onze. We hebben onszelf losgesneden van de liefde die we zijn en gaan met ons verstand gezaghebbende boeken uitpluizen op zoek naar de weg die een God buiten ons voor ons in gedachten zou hebben. We verheffen gedragsregels en gedragingen die we in de Bijbel tegenkomen tot voorbeelden die zouden moeten tonen wat een liefdevol leven inhoudt.

Laat ik zo’n beladen onderwerp als “seks” maar eens als voorbeeld gebruiken. Het lijkt ingewikkeld maar dat valt misschien wel mee. Net als alles in onze wereld geven we seks de betekenis die het voor ons heeft. Gezien vanuit het perspectief van liefde kan seks de lichamelijke uitdrukking van deze liefde zijn. Gezien vanuit het perspectief van tekort komen, geloof in afscheiding, kan het de vergissing zijn dat seksueel samenzijn op zichzelf of seksueel genot een oplossing zouden vormen voor de armoede die we ervaren als we onze ware identiteit (liefde) vergeten zijn. Dit is weliswaar een vergissing maar hiermee geen zonde. We kunnen ons niet losmaken van de liefde die we zijn door onze vergissingen. De grootste vergissing is om de vergissing zelf als zonde te zien en te geloven dat deze ons blijvend kan scheiden van onze identiteit. In Christelijke terminologie: op genot gerichte seks is mogelijk niet behulpzaam om de Wil van God te ontdekken maar, en nu komt het, er is geen entiteit buiten jou die nu boos wordt en je de toegang tot de hemel (de ervaring van Zijn liefde) zal ontzeggen.

Seks staat natuurlijk niet op zich als het gaat om zoeken naar magische oplossingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig zullen maken. We kunnen menen dat lekker eten en drinken ons gelukkig zal maken en ons ongeremd volproppen en vol laten lopen. Dit is niet zondig, maar ook niet behulpzaam. Of we denken dat een stapel geld ons zal helpen. Maar ook voor geld geldt dat we het kunnen gebruiken vanuit de vergissing van geloof in nepzekerheid of kopen van nepgenot of dat we het in het verlengde van liefde laten uitgaan naar daar waar het als symbool van de liefde gezien mag worden.

We mogen leren kijken vanuit liefde naar alles in onze droom en van Hem houden met geheel ons verstand maar vooral ook met heel ons hart. De Heilige Geest smeedt onze messen om tot ploegen om het land te bewerken zodat het vrucht kan dragen. We kunnen niet met ons verstand de liefde vinden in de Bijbel of in de Cursus. We kunnen wél zwijgen en de liefde die nog altijd in ons hart leeft de ruimte geven zodat deze ons verstand in juiste banen leidt en we Zijn liefde mogen tonen aan al onze broeders en zusters. Deze liefde is zijn “Wet” en het is een feest van liefde om te ontdekken dat zijn Wil in werkelijk de onze is.

WB76: Ik sta onder geen andere wetten dan die van God

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s