Is dat echt wat Jezus ons leert in ECIW?

.https://eciwcoach.com/eciw-fabeltjes-2/

Jezus heeft ECIW woordelijk gedicteerd aan Helen Schucman. We mogen ervan uitgaan dat hij zijn woorden zorgvuldig gekozen heeft en precies zegt wat hij bedoelt. Het is fijn dat er in de verspreiding van Jezus’ mooie boodschap een rol is weggelegd voor leraren. Jezus wijdt zelfs een apart gedeelte in ECIW aan hun rol (Handboek voor leraren). Wij als eenvoudige studenten moeten echter waakzaam blijven wanneer we luisteren naar de uitleg van leraren. Zeker als een leraar zoiets zegt als: “Jezus zegt in ECIW misschien wel dit, maar dit is slechts symbolisch bedoeld omdat wij de échte waarheid nog niet kunnen verdragen. Want de echte waarheid is zus of zo”

Als we te veel gaan steunen op de interpretatie van ECIW-leraren dan lopen we het risico om in ECIW precies te vinden wat we graag willen horen. Er sluipen misvattingen binnen in onze denkgeest. Robert Perry is een cursus-leraar die zo dicht mogelijk bij de woorden van Jezus blijft. Hij is zelf de eerste die toegeeft dat ook hij in zijn uitleg feilbaar is en verwijst ons daarom telkens terug naar de woorden van de volledige versie van ECIW, The Complete and Annotated Edition (helaas niet vertaald in het Nederlands).

Robert heeft een opsomming gemaakt van 50 veel gemaakte vergissingen die afgelopen decennia onze denkgeest zijn binnengeslopen. Afgelopen twee weken heb ik deze in gedeelten vertaald en deels als blog gedeeld in de serie “ECIW-fabeltjes”. De vertaling van Roberts hele artikel heb ik als pagina op mijn website geplaatst, ook als pdf (zie bovenstaande link). Ik hoop hiermee medestudenten te kunnen helpen die nu struikelen over vreemde misvattingen die over de cursus de ronde doen. Ik noem er hieronder een aantal.

Ik wens je veel wijsheid en liefde!

Simon Schoonderwoerd

Voorbeelden van misvattingen:

 • We moeten de Cursus niet zo letterlijk nemen
 • Zoeken naar de juiste interpretatie van ECIW is iets voor het ego
 • God weet niet dat wij bestaan en hij weet niets van de scheiding
 • God verhoort geen gebeden
 • De Heilige Geest is geen wezen maar onze herinnering aan God
 • De Jezus van ECIW heeft niets te maken met de Jezus uit de Bijbel
 • De wereld die we zien is een illusie en als je daarin wilt handelen of helpen maak je de illusie echt.
 • Het gaat er uitsluitend om mijn perceptie te veranderen
 • Anderen zijn mijn projectie
 • Hitler vervulde gewoon zijn perfecte functie
 • Je moet niet plannen maar slechts in het moment verkeren
 • Het doel van de cursus is uitsluitend om innerlijke vrede te vinden
 • Het gaat om het gevoel, woorden zijn vooral obstakels
Advertentie

Een gedachte over “Is dat echt wat Jezus ons leert in ECIW?

 1. Monique

  Hoi Simon
  “God weet niet dat wij bestaan en hij weet niets van de scheiding .” Is dit een misvatting? Nee toch . Als God van ons bestaan afwist zou de afscheiding toch werkelijk zijn .?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s