Liever een praktisch voorbeeld

Mijn lieve partner leest zelf niet in ECIW. De blogs die ik schrijf leest ze echter meestal wel. Ze vindt vooral de blogs leuk die gaan over concrete situaties en natuurlijk helemaal als ze deze situaties herkent uit ons leven. Ze is niet de enige die de voorkeur geeft aan duidelijke voorbeelden van het toepassen van de Cursus in de praktijk. Ik kan dat terugzien in de statistieken van de website waarop ik de blogs post. Zodra ik iets schrijf over Corona, The Voice of Holland of over een actuele politieke situatie schieten de lezersaantallen omhoog.

Het is prettig om als uitgangspunt voor een ECIW-les een concrete situatie te nemen. In de eerste jaren dat ik ECIW-bijeenkomsten volgde vond ik het knap hoe sommige leraren aan de hand van een concreet voorbeeld konden laten zien hoe de Cursus daadwerkelijk ‘werkt’. De leraar begon de bijeenkomst met het voorlezen van een stukje uit de Cursus en stelde vervolgens de vraag of iemand een kwestie wilde bespreken waar hij of zij mee zat. Ik vond het knap hoe de leraar zo’n concreet voorbeeld kon terugvoeren op een algemeen metafysisch principe en, belangrijker nog, kon laten zien dat toepassing van zo’n principe kan leiden tot een ervaring van vergeving en vrede.

Laat ik zelf een voorbeeld geven. Het vergt niet zo veel om te roepen dat het niet handig is om ‘grieven of aanvalsgedachten te koesteren’ richting broeders of zusters. Vrijwel iedereen die deze uitspraak aanhoort zal instemmend knikken zolang je dit hoort als je met een kopje koffie op de bank zit. Het klinkt logisch en we hopen dat meer mensen dit eens in de oren zouden knopen. Dat hoop ik ook. Maar werkt dit diep door in ons systeem? Heeft het instemmend knikken een transformerende werking? Niet dus.

De laatste weken heb ik veel telefonisch contact met de KPN. Ik hielp mijn partner om een mobiel nummer met nummerbehoud af te sluiten en haar moeder om een Alles-in-één pakket, ook met nummerbehoud, aan te schaffen. Lang verhaal kort: ik ben nu 7 telefoontjes verder, ik werd van kastje naar de muur gestuurd, kreeg bij track-and-trace pogingen de melding dat er een storing was opgetreden, ik zou teruggebeld worden maar dit gebeurde niet enzovoorts. De huidige status is dat nu, goddank, het mobieltje van mijn partner werkt, mijn schoonmoeder wel al moet betalen maar niet langer haar vaste telefoonlijn kan gebruiken maar dat de monteur pas kan komen als een zoekgeraakt modem weer boven water komt. Aaarrrrchhhh!!! Kijk, now we are talking. Nu gaat het ergens over. Want natuurlijk borrelt er ergernis naar boven als telefoniste nr 5 aangeeft dat ze “nu even niks kan doen omdat ik vanmiddag niet werk”.

Toch merk ik in dergelijke situaties dat het fijn is om bekend te zijn met de basisprincipes van de metafysica. Iedereen kan een eigen aanvliegroute hebben maar mij helpt het om, zodra ik onrust in welke vorm dan ook bespeur ‘in mijn hoofd’ te weten dat ik óf oordeel óf bang ben (en ik weet dat deze twee niet los van elkaar staan). Zodra ik dat stapje terugzet zie ik mijn veroordeling en de daaraan gekoppelde boosheid en aanvalsgedachten richting de, in mijn beleving, niet zo snuggere en weinig coöperatieve noch proactieve medewerkster. Ik moet bekennen dat ik tijdens het gesprek nog niet bepaald een bron van stromende liefde was maar de herkenning van de neiging om een sneer te geven (tegenaanval!) kwam op tijd en we konden overeenstemming bereiken over vervolgstappen. Helaas kwamen haar geruststellende woorden niet uit en dit bood me de gelegenheid voor een volgende vergevingsoefening.

Bij gesprek nr 7 besloot ik vooraf een zegening te sturen naar de medewerker die ik aan de lijn zou krijgen. Misschien is het toeval, wie zal het zeggen, maar ik kreeg een vriendelijke proactieve dame aan de lijn, we konden samen wat lachen om alle toestanden en warempel, het lijkt erop dat er een modem voor mijn schoonmoeder onderweg is.

Wat wil ik nu zeggen met dit kijkje in mijn binnenste? In mijn beleving werkt een gecombineerde benadering van de Cursus het beste. Eenzijdige aandacht voor de abstracte metafysica kan leiden tot een nieuw geloof met weinig praktische waarde. Eenzijdige aandacht voor ‘praktijksituaties’ kan leiden tot het eindeloos blussen van ogenschijnlijk van elkaar verschillende brandjes. Natuurlijk vertel ik hiermee niets nieuws. ECIW bestaat uit een Tekstboek én Werkboeklessen; kort door de bocht: theorie en praktijk.

Aan lezers die weinig hebben met de ‘abstracte theorie’ van de Cursus zou ik de tip willen geven om toch echt te lezen in het Tekstboek en om te studeren. Dat is niet per se direct leuk, smeuïg of aansprekend. Toch helpt het om ego-patronen sneller te herkennen, om verbanden te zien en daarmee sneller kwesties te doorzien en op te lossen via vergeving. Aan studenten die menen de principes van ECIW wel zo’n beetje door te hebben is telkens weer de uitnodiging om dat te laten zien in de praktijk van het leven. Dat is de toetssteen, het klaslokaal.

We kunnen met ons hoofd in de wolken beweren dat er geen doener is, dat er niks te bereiken valt en dat alles al goed is zoals het is. Metafysisch ongetwijfeld allemaal juist, waar en prachtig. Maar ondertussen heeft Jezus ons een dik boek gegeven en mogen we studeren en stevig aan de bak. Ik vertrouw erop dat hij weet wat goed voor me is.

Advertentie

2 gedachtes over “Liever een praktisch voorbeeld

 1. Ik moest wel even lachen om jouw voorbeeld en ook dat arggh eracteraan. Zeer herkenbaar. En wanneer je dan vooruit een zegening stuurt, dat je dan een vriendelijk en behulpzaam persoon a.d lijn krijgt. En dat laatste daar gaat het om.m.i .

  Like

 2. Antonetta Weideveld

  Beste Simon,
  MAg ik je nog iets voorleggen, waar ik al n paar dagen mee worstel ?
  Ik wil hiervoor best aan jou betalen….want het is nogal een uitgebreid iets.
  Ik zou het prettig vinden in ieder geval wanneer je mee kijkt.
  Ik heb n schoonzus, die in de loop der tijd nogal s heeft uitgehaald in haar gedrag naar mij. Zij en mijn broer ook, hadden partij gekozen n.a.v een eenzijdig verhaal over mij van n partner toen ik het uitgemaakt had met hem , en natuurlijk is dat n gekleurd verhaald. ZO ook van n zus van mij. Ze reageerden met afkeuring naar mij. Mijn broer is ermee gestopt toen ik hem daarover had aangesproken. De schoonzus echter, liet terloops zo in n ontmoeting een vermaning vallen en liep toen weg. Later volgden er nog meer bepaald soort uitvallen met n afkeurende toon. Het raakte me erg. Ik heb toen n brief geschreven waarop ik vermelde dat het als n oordeel binnenkwam en dat ik zo niet meer aangesproken wil worden, maar wel op n fatsoenlijke manier, waarin ik wel bereid ben mee te kijken als er iets is. Er volgden 3 jaren van zwijgen en ook n bericht dat ze beiden boos waren. Daar sta ik dan weer van te kijken. Mijn broer wilde aanvankelijk geen partij trekken , zo had hij laten weten. Doch in de loop der tijd heb ik gemerkt dat zijn vrouw hem dan toch heeft beinvloed en hij zich heeft laten beinvloeden. Waarop ik dan zo’n arghhh gevoel kreeg. Mijn broer zou eerst komen praten, maar dat is steeds uitgesteld. Onlangs heb ik hem telefonisch benadert voor toch n gesprek , maar hij neemt niet op, ik heb n sms gestuurd, waarin ik aangaf toch graag n gesprek te hebben en erg op hem gesteld ben, maar krijg -al dagen-geen reactie.
  Het raakt me allemaal zeer moet ik zeggen, de beschuldigde steeds te zijn in affaires, en hoe mijn schoonzus mij heeft benaderd, waarin ze feitelijk niet weten hoe ik erin heb gestaan. Het voelde eerst helemaal vrij omdat ik die brief had geschreven. Maar nu met de reactie op mijn brief en ook nog n beetje zuur overkomend bericht v.d schoonzus dat ik mijn broers nieuwe tel.nr op n bepaalde vreemd klinkende website kan vinden -per app gestuurd, toen ik hen de beste Nieuwjaarswensen stuurde.naar haar mobiele nr (voorheen zijn nr en zijn nieuwe nummer had ik niet), kwam bij mij alle boosheid weer omhoog, met ook t idee dat mijn brief inhoudelijk schijnt terzijde is geschoven. Ik zit maar n beetje te zuchten op de bank hoe dit nu aan te pakken. Van n andere leraar kreeg ik te horen, dat ik t vlg de cursus kan oplossen; Jezus werd nl ook beschuldigd. Of slechts met het idee vlg. de Cursus dat ik als kind van God onschuldig ben. Dat weet ik dan wel en dat oefen ik ook. Feit blijft dat het onopgelost voelt naar de schoonzus, die n reactie l.l. gaf op de brief in n app’; zand erover, we zijn niet meer boos, geen oude koeien meer uit de sloot halen.( toen ik na 3 jaar n bericht stuurde aan mn broer, dat ik liever heb dat hij zegt wat er is ipv gezwijg.)
  Ik weet me niet zo goed raad meer met het geheel. Met de reactie van l.l. van broer en schoonzus-we zijn niet meer kwaad kan ik niet zo veel. Het klinkt me ook heel raar in de oren, alsof ik haar iets heb aangedaan, terwijl ik toch herhaaldelijk vermaningen, oordelen, uitvallen die niets met mij te maken hadden en controlerend gedrag van haar naar me toe heb gekregen. En omdat ik feitelijk geen inhoudelijke reactie heb gekregen op mijn grenzen aangeven zoals in mijn brief, en hoe ik het wel graag wil zien, hoe ze me aanspreekt. Het voelt alsof ik helemaal opnieuw zou moeten zeggen, hoe ik alles beleef en beleefd heb en dat het me pijn doet, telkens als de schuldige van iets of iemand te worden benadert. Met daarnaast de aangevingen v.d andere leraar v.d Cursus of wat ik al vaker gehoord heb; dit gaat alleen maar over mij en je dient dit helemaal in jezelf op te lossen. Is dat zo, dat laatste, dat vraag ik me steeds vaker af ? Ik krijg het ook domweg niet voor elkaar, omdat de begrenzing die ik heb aangegeven v.d kaart lijkt geveegd en dat roept opnieuw wrevel op en genegeerd voelen. En waar blijft wat ik beleef in t contact dan en mijn grenzen daarin…en hoe ik t liever zou willen.
  Knoop dus..De neiging om wel iets te zeggen n.d schoonzus. Maar wat dan …zodat het niet escaleert. En v.d andere kant, voelt het vervelend, dat ik mezelf nog maar weer s n keer moet herhalen in t aangeven van grenzen en hoe ik het liever zou zien.

  Hartelijke groeten
  en heel erg bedankt vast voor het meekijken.

  Antonetta

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s