Mysterieuze Edfeil-energie- fake nieuws?

Gisteren postte ik een bericht waarin vermeld werd dat er door een zekere Dr. Edfeil een nieuwe, mysterieuze energie was ontdekt. Deze energie zou merkwaardige eigenschappen hebben: ze vermeerdert bij uitbreiding en ze maakt mensen die zich ermee bezighouden blij.

Deze blog werd met blijdschap ontvangen. Ik had verwacht dat bij het lezen van de blog wel gaandeweg duidelijk zou worden dat deze door mij bedacht was om de eerste alinea van Hoofdstuk 12 uit Een Cursus van Liefde (ECVL) te illustreren. Ik vermeldde deze alinea aan het einde van de blog en geef hem hier nogmaals:

Het woord liefde is deel van je probleem met deze Cursus. Wanneer ik het woord liefde zou nemen en het zou vervangen door de een of andere ingewikkelde technische term, en je dan zou vertellen dat dit het materiaal is dat de wereld tot eenheid smeedt, dan zou dit voor jou veel gemakkelijker te aanvaarden zijn. En als ik je vervolgens zou zeggen dat je deze gesofisticeerde term niet kent en dat je daarom meer gelooft in je afscheiding van alles dan in je eenheid met alles, dan zou je er veel eerder toe geneigd zijn instemmend te knikken. Dan zou je zeggen: “Net als ieder ander, was ik hier niet van op de hoogte.” Stel dat een wetenschapper je zou vertellen dat er een goedaardige energie is ontdekt die bewijst dat je met alles en met iedereen in het universum bent verbonden en als deze energie een of andere extravagante naam zou hebben dan zou je zeggen: “Er is een nieuwe wetenschappelijke ontdekking gedaan en ik ben geneigd te geloven dat ze kan kloppen, vooral als anderen er ook in gaan geloven.”

De meeste lezers doorzagen toen de naam van de ontdekker van deze nieuwe energie: als je de letters van edfeil omkeert staat er, jawel, “liefde”. Toen ik merkte dat niet iedereen dit zag gaf ik in de Facebook-groepen snel aan dat het bericht “niet waar” was. Mail-abonnees op mijn website (eciwcoach.com) misten deze toelichting, vandaar deze huidige blog. De teleurstelling die sommigen ervaarden laat echter zien dat Jezus in ECVL dwars door ons heen kijkt. Hij beseft dat wij liefde een cliché zijn gaan vinden en dat het woord “liefde” helaas sleets is geworden. De reacties op mijn blog geven aan dat we opveren als er gezegd wordt dat er een “materiaal is dat de wereld tot eenheid smeedt” met de gesofisticeerde naam “Edfeil”.

Ik hoop dat dit ons aan het denken zet. Is het bericht fake-nieuws? Er is immers wel degelijk een kracht die exact de eigenschappen heeft die genoemd worden. Waarom kunnen wij ons niet meer verheugen in de liefde? Jezus voorziet in ECVL precies onze reactie:

Je voelt je nu een beetje beetgenomen als je te horen krijgt dat liefde het antwoord is. Je voelt je een beetje berispt als je te horen krijgt dat je niet weet wat liefde is. Je voelt je een beetje misleid nu je gevraagd wordt om te denken dat liefde niet beperkt hoeft te zijn tot wat jij dacht dat het was. Je denkt dat het typisch iets is voor een spirituele tekst om je te vertellen dat liefde het antwoord is, alsof dit niet al eerder is gezegd. Deze boodschap werd al lang geleden verkondigd en toch blijft de wereld hetzelfde. Hoe kan dit dan het juiste antwoord zijn? Het leven is te ingewikkeld om door liefde te worden opgelost.

Wow, ik ben opnieuw onder de indruk van Een Cursus van Liefde. Jezus geeft hierin exact aan hoe wij in elkaar steken. Niet als nuchtere wetenschapper maar als broeder en alleen om ons te helpen ons open te stellen voor de kracht van liefde.

Met jullie verbonden in deze “energie”.

Hartegroet,

Simon Schoonderwoerd

4 gedachtes over “Mysterieuze Edfeil-energie- fake nieuws?

 1. Anky

  Beste Simon…ik ben je heel dankbaar dat jij me opmerkzaam hebt gemaakt op de Cursus van liefde. Ik heb het boek inmiddels aangeschaft, en lees er regelmatig in. Een goed vervolg op de Cursus in wonderen..
  Ook ben ik heel blij met je blogs..
  Nogmaals dank
  Hartelijke groeten
  Anky Jacques

  Like

 2. Fernand Pierre van Os

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook niet doorzag. Maar ik voel geen teleurstelling. En ben blij hoe Jeshua ons zo haarfijn uit de doeken doet waar de schoen nog wringt. Het leert weer een hoop. We zijn liefde. Ik spreek de hoop uit dat we dat steeds meer gaan beseffen en vooral er naar leven. Ik zeg: lees een Cursus van Liefde. Het is van onschatbare waarde.

  Like

 3. Jeanette Koets

  Hallo Simon,

  Ik ben nu een tijd bezig in ECVL en ik vind dat Jezus niet alleen hier feilloos doorheeft hoe we denken. Ik heb zo vaak dat ik denk ‘Shit, ja zo denk ik inderdaad, was me er niet eens zo van bewust.’ Echt heel mooi en verhelderend voor mezelf om te ontdekken hoeveel ideeën en overtuigingen ik toch nog heb, hoe subtiel ook, die me weghouden van de Waarheid.

  Ik liet me ook voor de gek houden hoor. EN ik dacht ook tegelijk ‘ dat is raar, Christus heeft gezegd dat dit ondetecteerbaar was en toch aanwezig, vreemd dat dat dan nu ontdekt is, maar wel mooi’ . (Hij zegt dit in ‘Christus keert terug, spreekt zijn waarheid’.) Haha, voor de gek laten houden dus!

  Dank je wel overigens voor je posts. Ik reageer lang niet altijd, maar vind ze wel vaak interessant en ik begrijp dat je soms het gevoel hebt beide richtingen weer een beetje naar het midden te moeten brengen. Het is zo makkelijk om zelfs de Cursussen niet helemaal juist te interpreteren en als je dan niet meer openstaat voor een andere visie, dan zit je op een gegeven moment vast en kom je niet meer verder.

  Lieve groet,

  Jeanette van Os

  >

  Like

  1. cleanducky

   Dank voor je reactie Jeannette; leuk om feedback te krijgen. ECVL is in mijn beleving ook zo’n boek dat je bij elke herlezing weer nieuwe inzichten biedt. 💜😃

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s